Veri ambarında Sap BO universe lerinin bağlandığı veri tabanı (database) Oracle tercih edilmiş ise tabloların partition larını kullanmak sorgu performansları için çok kritik önemdedir. Partition lı tablolar çoğunlukla işlem (fact) tablolarıdır. İşlem tablolarınında hem günlük aktarım ile (etl ile) veri ambarına alınma hem de hatalı günler için tekrar çalıştıralabilme hem de sorgularken performanslı sorgulayabilmek için işlem tarihine göre günlük partiton ile oluşturmak çok faydalı olacaktır. (Veri miktarı çok fazla ise günlük range partition + hash sub partition da kullanılabilir.) Burada partition ı diğer tablolar ile join lerken de verimli kullanabilmek için tarih bilgisinin saat detayı olmadan partition lanması önemlidir.
Veri ambarlarında (data warehouse, dwh) genellikle takvim (calendar) tablosu bulunur. Takvim tablosunda her bir gün için bir kayıt bulunur ve o günün çeşitli özellikleri tabloda yer alır. Örneğin: Tarih, Yıl, Ay Numarası, HaftaiçiMi, HaftasonuMu, ResmiTatilMi gibi.
Bir universe te birden fazla işlem (fact) tablosu context ler yardımıyla kullanılabilir. İşlem tablolarının da partition larını günlük (saat detaysız bir kolon ile) yaptığımız için takvim tablosunun tarih kolonuyla (inner) join leyerek universe e koyarsak. Takvim tablosu üzerinden bir obje ile filtrelemeyi yaptığımızda işlem (fact) tablosunun sadece ilgili partition larına erişim sağlanmış olur. Böylece sorgularımız hızlı sonuç döndürür. BO kullanıcıları raporlarını hızlı bir şekilde alabilirler.

Ek olarak işlem (fact) tablosu üzerindeki işlem tarihi doğrudan filtrede kullanıldığında oracle tabloya partition kullanarak erişmeyebilir. Sebebi Sap BO tarih alanlar üzerinde filtreleme yapıldığında sorgunun where ifadesine tarih tipinde değil de string olarak yollamasındandır. Örneğin yukarıdaki tablolarımız için:
select count(islem_1_no)
from islem_1
where islem_tarihi between ‘16.01.2017 00:00:00’ and ‘28.02.2017 00:00:00’
Yukarıdaki gibi sql sorgusu üretildiği için Oracle string i tarih tipine (ya da islem_tarihi ni string e) çevirdiği için partition kullanarak tablo erişimi yapmaz. Doğrudan islem_tarihi üzerinde filtreleme yapılması için hazır filtre (predefined filter) oluşturulabilir.
islem_1.islem_tarihi between to_date( @Prompt(‘İşlem 1 Baş. Tarihi’,’D’,,Mono,Free,Not_Persistent,) ,’DD.MM.YYYY HH24:MI:SS’) and to_date( @Prompt(‘İşlem 1 Bit. Tarihi’,’D’,,Mono,Free,Not_Persistent,) ,’DD.MM.YYYY HH24:MI:SS’)
Hazır filtre ile istemlerden (prompt) gelen değerler tarih tipine yukarıdaki gibi çevirilerek islem tablosuna partition kullanılarak erişim yapılmış olur.